Ristorante Il Giardino Toscano - Daniel Bukowski
Suroviny
250 g bílých fazolí
¼ kadeřavé kapusty
400 g zralých rajčat
100 g den starého bílého chleba
1 větší brambora
1 větší cibule
100 g cukety
100 g celeru bulvy
2 mrkve
60 ml panenského olivového oleje
mletý pepř
sůl
bylinky (petrželka, bazalka, šalvěj, celerová nať)
Postup
Nejdůležitější jsou fazole a kapusta. Lze přidat česnek, pórek, hlávkové zelí, fazolové lusky a další druhy zeleniny dle sezóny. Fazole přes noc namočíme. Druhý den slijeme a uvaříme v čerstvé vodě doměkka. Kapustu nakrájíme na kousky. Slupku rajčat nařízneme do kříže, spaříme je vroucí vodou a na chvilku ponoříme do studené vody a poté oloupeme. Z oloupaných a rozpůlených rajčat vymáčkneme semínka a dužinu nakrájíme na kostky. Bramboru také oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli, mrkev, celer a cuketu nakrájíme nadrobno, bylinky nasekáme a vše opečeme ve velkém hrnci na olivovém oleji. Až cibule zezlátne, přidáme rajčata, fazole i s vodou, ve které se vařily, bramboru a kapustu. Vaříme až do změknutí brambor, poté osolíme a opepříme. Přilijeme horkou vodu a necháme ještě asi hodinu pomalu vařit. Chleba navrstvíme do velkého hrnce, zalijeme polévkou a necháme rozležet do druhého dne, kdy polévku znovu krátce povaříme. Podáváme zakápnuté panenským olivovým olejem.