Panorama Hotel Prague – Jan Hatschbach
Suroviny
1 květák
olej
vejce
1 kostka polévkového koření
zeleninový vývar
sůl
pepř
mletý kmín
petržel
2 lžíce hladké mouky
Tip: polévka je čistě zeleninová, takže ji můžeme zařadit mezi polévky vegetariánské, veganské a je možné ji uvařit i jako bezlepkovou. Můžete ji vyzkoušet také s kari a kokosovým mlékem.
Postup
Ve vroucí osolené vodě uvaříme květák opraný a rozebraný na růžičky ne zcela doměkka a scedíme. Na rostlinném oleji si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a buď ji zaprášíme hladkou moukou, nebo ji zalijeme pouze zeleninovým vývarem z květáku (bezlepková verze). V prvním případě rozšleháme metlou a v obou verzích přivedeme k varu, provaříme, ochutíme solí, mletým černým pepřem, mletým kmínem a polévkovým kořením, nebo zeleninovým bujonem. Vařený květák nasekáme nadrobno a přidáme do polévky, můžeme přidat i rozšlehané vejce a krátce povaříme. Podáváme s najemno nakrájenou pažitkou, nebo s jemně nasekanou kudrnatou petrželkou.