Jan Wiesner
Suroviny
1200 g kukuřice
3 lžíce rostliný olej
2 cibule
2 stroužky česneku
1 č. lžička kurkumy
1 polévková lžíce zázvoru
2 citrony
2 ks červená paprika
1 ks brambory
1,4 l zeleninového vývaru
0,3 l kokosového mléka
1 svazek koriandr čerstvý
3 dcl olej olivový
Chowder je krémová polévka, která se zpravidla připravuje z mořských plodů, ryb a zeleniny. My jsme pro vás připravili veganskou variantu doplněnou orientálním kořením a koriandrovým olejem. Kukuřici je možné kombinovat s různými druhy zeleniny a velmi se hodí použit červené čili papričky pro pikantní chuť. Polévku lze využít při různých dietách například bezlepkové nebo laktózové, výměnou za mléko či smetanu bude sojové, kokosové či mandlové mléko.
Postup
Na rozpáleném oleji orestujeme na drobné kostičky nakrájenou cibuli, přidáme stejně nakrájenou papriku. Po několika minutách přidáme česnek, zázvor, kurkumu, citronovou šťávu, překrájenou bramboru a zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme asi 20 minut. Nastává fáze rozmixování, lze použít kvalitní a poměrně výkonný tyčový mixér nebo postupně mixovat v klasickém mixeru na ovoce. Hlavní je, aby polévka byla absolutně jemná a hladká. Rozmixovanou polévku přivedeme k bodu varu přidáme kokosové mléko. Dochutíme a dle potřeby okořeníme polévku sekaným chilli. Lístky z čerstvého koriandru vložíme s olejem a troškou mořské soli do mixéru a necháme vytvořit olej jasně zelené barvy, který použijeme na dekoraci.