Bistro Jan Paukert – Radek Příhonský
Suroviny
1,5 l silný zeleninový vývar
500 g brambor na kostičky 1×1 cm
150 g celer bulva na kostičky 1×1 cm
200 g mrkev na kostičky 1×1 cm
150 g petržel na kostičky 1×1 cm
100 g česnek
150 g cibule
100 g kroupy
15g čerstvé majoránky
100 g másla
½ polévkové lžíce mleté papriky
podle chuti sůl, černý pepř, kmín
300 g lesních hub mražených v sádle
Postup
Nejdříve si uvaříme kroupy do poloměkka, scedíme a necháme odkapat. Cibuli nakrájíme najemno a na másle osmahneme dozlatova, přidáme kmín, česnek a mletou papriku, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přidáme zeleninu /mrkev, celer a petržel/, když se zelenina začne vařit přidáme brambory i s vodou, ve které byly schované. S bramborami přidáme i předvařené kroupy, když se polévka začne vařit, osolíme, opeříme. Nasekanou majoránku a petrželku vložíme až když jsou brambory měkké, nakonec dochutíme solí a pepřem. Doufám, že Vám bude chutnat jako mně, když nám ji uvařila babička jako capartům.