Dita P.
Suroviny
2 hrsti sušených hub
4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
2 mrkve; 1 v celku, 1 nakrájená na kostky nebo kolečka
1 celý celer, oloupaný a přepůlený
1 celá cibule, oloupaná
1 menší petržel, oloupaná a nakrájená nadrobno
sůl a pepř
1,5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
50 g másla
50 g mouky
majoránka podle chuti
2 stroužky česneku
1 vejce
čerstvá petržel
Postup
Houby dám do kastrůlku, zaliju asi půllitrem vody a nechám chvíli povařit. Do velkého hrnce dám vařit všechnu zeleninu a vývar. Přidám předvařené sušené houby i s vodou, ve které se vařily. Nechám vařit tak čtvrt hodiny a mezitím si udělám jíšku – rozehřeju v kastrůlku máslo, přidám mouku a míchám dozlatova. Ještě horkou jíšku vliju do vařící polévky, osolím, opepřím a přidám majoránku. Nakonec vyndám z polévky celer, cibuli i celou mrkev. Přidám prolisovaný česnek a do bramboračky přes vidličku rozklepnu vejce. Přidám hrstku čerstvé petrželky a je hotovo.