Spices restaurant and bar
Suroviny
dýně (ideálně tzv. máslové), oloupané a nakrájené na 10 cm kousky
mletý sušený kardamom
mletý sušený koriandr
olivový olej
1 cibule
2 stroužky česneku
1 l kuřecího vývaru
200 ml kokosového mléka
1 lžíce medu
100 ml smetany
sůl
Na dýňové noky
200 g máslové dýně, oloupané a uvařené doměkka ve vodě s celou skořicí
½ svazku čerstvého koriandru
1 vejce
hladká mouka dle potřeby
sůl a pepř
1 kávová lžička prášku do pečiva
olej na smažení
Na dokončení
špenátové listy
máslo, sůl, pepř, dýňová semínka opečená nasucho na pánvi
Postup
Na polévku oloupanou dýni okořeníme kardamomem a koriandrem, pokapeme olivovým olejem, upečeme v troubě při 160 °C doměkka. Na olivovém oleji zpěníme pokrájenou cibuli a česnek, přidáme pečenou dýni, lehce orestujeme a zalijeme kuřecím vývarem. Uvedeme k varu a pomalu vaříme asi 10 minut, rozmixujeme, přidáme kokosové mléko, smetanu, sůl a případně trochu medu a scedíme přes jemný cedník. Před podáváním řádně vymixujeme. Na dýňové noky vařenou dýni prolisujeme, nebo rozmačkáme na pyré a smícháme s ostatními surovinami. Připravíme těsto stejně husté jako třeba na bramboráky. Lžící tvarujeme dýňové noky, které smažíme v oleji. Na pánvi s máslem prohřejeme sušená dýňová semínka a přidáme špenátové listy, ochutíme solí a pepřem a necháme je na horké pánvi jen krátce zavadnout. Do polévkového talíře dáme nejprve okapané špenátové listy, na ně položíme smažené noky z dýně a podlijeme napěněnou dýňovou polévkou.